Hi, ik ben janou zoet

moeder

fotograaf

auteur

spreker

Hi there, ik ben Janou Zoet, freelance fotograaf en oprichter van Foonfoto.nl. Samen met mijn man Remco, twee zoons (6 en 8) en twee katten wonen wij vlakbij het mooie Haarlem.

Tijdens mijn studietijd in Leiden maakte ik kennis met mediaproductie: fotografie, video’s maken, schrijven. Bijvoorbeeld als vrijwilliger bij KinderTV in het Leidsch Universitair Medisch Centrum, een interne tv-zender waar geweldige tv gemaakt wordt met en voor de (langdurig zieke) kinderen. Als lid van De Derde Kamer (NCDO) met de portefeuille ‘Onderwijs en Kinderarbeid’ werd ik er in die tijd op uitgestuurd naar Bangladesh, voor een eenmalige tv-uitzending voor RTL5. Daarna heb ik diverse tv-programma’s gepresenteerd voor de regionale zender InfothuisTV.

Reizen

Na een aantal jaar studie en werk hebben we in 2008 het roer omgegooid. Bucketlist dingetje no. 1: we gaan een wereldreis maken! We wisselden huis en haard in voor een backpack en zijn met low budget portemonnee voor onbepaalde tijd vertrokken naar Australië en Azië (Indonesië, Maleisië, Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Nepal en India).

‘Onbepaalde tijd’ werd 15 maanden. Tussen de locals, de kippen en de bedbugs. Van de Outback in Australië tot Basecamp van Mount Everest in Nepal. 15 maanden, negen landen, 25.000 foto’s en ontelbaar veel herinneringen later kwamen we terug naar Nederland. De liefde voor fotografie was geboren. Hier wilde ik mee verder!

Sweet’s Media

Naast de praktijkstudie Journalistiek & Nieuwe Media (Universiteit Leiden) stortte ik me in cursussen en workshops om het fotograferen en filmen beter onder de knie te krijgen. Opdrachten volgden. Een inschrijving bij de KvK was een logisch gevolg. 

Smartphone fotografie

Grote spiegelreflex-camera’s zijn geweldig, maar ook zwaar en onhandig. Zeker als je met kids de deur uitgaat (en al 30 tassen allerhande zooi meesleept). Zo is bij mij het fotograferen met mijn smartphone begonnen. Het werd een sport om die kleine camera in mijn zak goed te leren kennen, zodat ik de grote camera’s prive niet perse mee hoefde te nemen, maar met mijn mobiel ook goede foto’s kon maken. Ik begon de website Foonfoto.nl, om anderen te inspireren en helpen met handige tips en trucs. Foonfoto is inmiddels uitgegroeid tot hét platform op het gebied van smartphone fotografie, uniek in Nederland en België. Jaarlijks geef ik zo’n 40 live workshops, spreek tijdens events als de Vakantiebeurs en het In de Wolken Festival. 

Indonesia Reisfotografie
Reisfotografie Azie

over Janou

Favoriete land:   Australie, India, Indonesie (en zo kan ik nog wel even doorgaan…) 

kan niet leven zonder:   Mijn gezin

beste eigenschap:   Creatief denken

beste advies ooit:   Volg je nieuwsgierigheid

Beschrijf jezelf in 1 woord:   Doener

verborgen talent:   Jongleren met 3 balletjes (ja, ja) 

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.' ~ Pippie Langkous

Mooie uitspraak 🙂